MINECRAFT

PROGRAMIRANJE

BROJ :

6 polaznika

UZRAST:

9-11 godina

DINAMIKA:

2 časa po 30 min.

UKUPNO:

16 časova

TERMIN:

1x nedeljno (vikend)

VREME:

6 nedelja

Minecraft programiranje je svet prilagođen za učenje programiranja za decu od 7 do 11 godina. Pored toga što je jedna od omiljenih igara – i to ne samo za decu, već i za odrasle, Minecraft pruža gotovo neograničene, beskrajne mogućnosti istraživanja, učenja i programiranja kroz iskazivanje svoje kreativnosti i mašte do krajnjih granica. 

Zašto baš Minecraft?

Igranje Minecrafta nije samo zabavno, već ono pruža i izvrstan trening kreativnosti i veštinu rešavanja problema logikom kroz programiranje.  S jedne strane, igrač gradi vlastiti svet – može to učiniti na više načina, tako što ostvaruje svoje ideje i zamisli pomoću blokovskog programiranja. S druge strane, svi elementi izgrađenog sveta moraju ispunjavati određene zadatke, zbog čega se trebaju graditi na logičan, promišljen i funkcionalan način kroz izvršavanje određenih zadataka, borbom protiv nedaća i osigurati svoje životne potrebe – hranu, sklonište, alate, sigurnost.  Teško je zamisliti bolji i zabavniji način za učenje programiranja, posebno ako se dete prvi put susretne sa programiranjem.

Učenje i Minecraft !?

Minecraft je 3D svet i igrica koju većina dece u periodu od 6 do 11 godina voli da igra. Deca su već navikla na taj svet ali u ovom slučaju deca se ne mogu slobodno igrati već mogu da započnu svoje prve korake u programiranju koristeći sistem blok-kodova i kroz programiranje da obavljaju određene zadatke u Minecraft Education svetu. 

Vaše dete će uz svoje drugare rešavati posebne zadatke i uz svoju kreativnost, logiku i dizajn rešavati probleme ali prvenstveno uz osnove programiranja stvaraće svoj Minecraft svet i neće ni primetiti da su ušli su svet programiranja.

UČITE OD NAJBOLJIH !

PROGRAMIRANJE

sistem blok-kodova

ALGORITAM I LOGIKA

izvrstan trening kreativnosti i veštine rešavanja problema logikom

DIZAJN

promišljen i funkcionalan način izvršavanja određenih zadataka

KREATIVNOST

iskazivanje kreativnosti i mašte do krajnjih granica

OČEKIVANJA

Naučiće da razumeju, razlože i reše problem koji im je dat

Naučiće sve one stvari što znaju i veliki programeri, samo jednostavnije

Naučiće da rade u radnom programskom okruženju

Naučiće šta je algoritamsko razmišljanje

Upoznaće se sa crtanjem algoritama i pretvaranje istih u kod

Razvijaće se kao osobe u neformalnim radionicama i grupnim radovima

Nauči da programiraš.
Nauči da dizajniraš.
Promeni svet nabolje !

PITANJA

Najbolji način su radionice koje sprovodi Moj genijalac na kojima na ugodan i zanimljiv način detetu vizualno i jasno objasnimo principe i mehanizme rada programa, kao i načine i jezike programiranja.

Deca istražuju i menjaju svet igre, stvaraju, testiraju i koriste nove elemente, programiraju i dizajniraju igre. U početku koriste jednostavne jezike Scratch, a zatim naprednije, poput Pythona.

Igranje Minecrafta nije samo zabava, već ono pruža i izvrstan trening kreativnosti i veštinu rešavanja problema na logičan način koristeći sistem blok-kodova, rogramiranjem. Radionica je spoj igre i kreativnog učenja.

Osnove programiranja, mehanizme i principe rada igara, programa i aplikacija, složena tehnička pitanja i programski jezici – sve su to znanja koja deca stiču tokom pohađanja radionice. Stiču i osnovno znanje u području grafičkog dizajna ili izrade animacija. Ko zna – možda će, mimo programiranja, upravo dizajniranje probuditi u detetu istinsku strast?

Drugo važno pitanje odnosi se na sticanje tzv. soft skills veština koje dete stiče ili razvija dok se igra i uči. One uključuju:

  • kreativno razmišljanje,
  • logičko, analitičko i uzročno-posledično razmišljanje,
  • prostornu maštu,
  • rešavanje problema,
  • strpljenje i ustrajnost,
  • postavljanje vlastitih ciljeva i njihovo ostvarenje,
  • suočavanje s povremenim porazima,
  • ispravljanje grešaka,
  • motoričku koordinaciju, finu motoriku.

Minecraft je istovremeno obiman i jednostavan za izgradnju, ali i složen jer predstavlja višeslojni svet koji se može menjati gotovo bez ograničenja. Bogatstvo mogućnosti dizajna i zanimljivi izazovi omogućuju nam da objasnimo složenost mehanizama programiranja pomoću jednostavnih primera.

Sposobnost programiranja jest i bit će izuzetno tražena kompetencija na tržištu rada u budućnosti. I to ne samo kad se zaposlite kao programer ili, šire gledano, u IT sektoru. Budući da je programiranje digitalna veština za definiranje problema te osmišljavanje, primenu i testiranje rešenja tih problema, ono će biti korisno u svim područjima – na primer, u marketingu, analitici i finansijama. Osnove programiranja omogući će deci da lakše pronađu svoje mesto u modernom digitalnom dobu. Ne kaže se uzalud da je danas to veština koja je jednako važna kao čitanje ili brojanje!

ADRESA

KONTAKT

RADNO VREME